Espresso Martini

wodka cocktail

Sommige cocktails kunnen perfect het klassieke dessert vervangen. En dan hoeft het zelfs geen zware cocktail vol room te zijn. Kijk maar naar deze Espresso Martini.

Toen halverwege de jaren 80 een jong, uitgeput model zich na een lange werkdag aan de bar nestelde vroeg ze om een cocktail “that first wakes me up and then f**ks me up“. Het was befaamd, Londens bartender Dick Bradsell, ook de uitvinder van o.a. de Bramble, die ter plekke op het lumineuze idee kwam om wodka met koffie te combineren en zo tegemoet te komen aan haar eisen.

Haar enthousiaste reactie zorgde ervoor dat de cocktail permanent op het menu belandde. En Bradsell’s reputatie van top barman zorgde ervoor dat andere bars zijn idee snel oppikten. Ondertussen is de moderne klassieker overal ter wereld terug te vinden. Er zijn veel interpretaties van deze cocktail in omloop. Deze versie van Miraeus is eenvoudig te bereiden en zorgt met de gezouten karamel voor een eigentijds accent.

 

Bereiding

 

Giet alle ingrediënten in je shaker en vul deze nadien halfweg met ijs. Shake gedurende 30 seconden krachtig en giet de inhoud in je coupette. Garneer met enkele verse koffiebonen of met chocoladeschilfers.

 

NON-ALCOHOLISCH

 

Voor de non-alcoholische versie shaken we 60ml koffie met 15ml gezouten karamel en 10ml hazelnootsiroop. Je kiest voor hetzelfde glas en dezelfde garnering als de originele cocktail. Deze elegante ijskoffie is een leuk alternatief op een gewone koffie na het eten. Je kan de hazelnootsiroop bijvoorbeeld ook vervangen door kaneel- of chocoladesiroop.

Enkele extra tips en aandachtspunten die we graag meegeven zijn de volgende:

  • Gebruik vers gezette, straffe koffie. Hoe sterker, hoe beter.
  • Kies voor een kwaliteitsvol koffiemerk. Wij kozen voor de funky espresso blend van de ambachtelijke, Antwerpse branderij Kolonel Coffee. Ook in de supermarkt vind je goede merken zoals Lavazza. 
  • Let op als je de koffie afmeet in je maatbeker, want deze zal gloeiend heet worden.
  • Je glazen kan je in de vriezer of met crushed ijs voorkoelen voor je cocktail langer koud te houden.
  • We kozen hier voor onze zelfbereide Miraeus Coffee Vodka. De intense koffiesmaak zorgt voor extra power in deze cocktail. Je kan deze eventueel vervangen door een gewone wodka. Je boet dan wel in aan intensiteit!

Cheers!

Hou je van Gin?

Informeer achter een gin tasting bij Miraeus Cocktails. Deze activiteit is ideaal voor een avondje met vrienden of collega’s. Stuur gerust een bericht voor een vrijblijvende offerte op maat.

IK BEN GINTERESSEERD

Betaalmethoden