Earl Grey Mar-tea-ni

Een hedendaagse cocktail die thee en gin, 2 hoekstenen van de Britse identiteit, combineert klinkt alvast interessant. En omdat sommige theekransjes al eens een portie alcohol kunnen gebruiken, kan deze cocktail dienen als het ideale compromis. De ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden, waardoor er geen excuses meer overblijven om deze cocktail eens uit te testen.

De Earl Grey Mar-tea-ni heeft meer om het lijf dan een een flauwe woordspeling. Het is een mooi uitgebalanceerde, kruidige cocktail met een aangename textuur en een luxueuze zoetigheid. De aangename textuur is te danken aan het eiwit. Als je liever geen eiwit in je cocktail wil kan je ook zonder werken. De luxueuze zoetigheid komt voort uit de sterke, gezoete thee en de honingsiroop, welke je beide gemakkelijk zelf kan maken. Verwarm hiervoor 1 deel honing, 1 deel water en 1 deel kristalsuiker tot alles oplost en een homogene substantie vormt. De siroop kan je in grote hoeveelheden maken en koel bewaren voor een later theekransje. Voor de thee is het belangrijk om het te laten afkoelen voor het in de shaker gaat. Voor de Earl Grey siroop zet je heel straffe thee (dit mag 3 keer zo straf zijn als gewoonlijk) en voeg je evenveel suiker als thee toe.

 

Bereiding

 

Voor de bereiding voeg je alle ingrediënten in de shaker en shake je ze droog (oftewel een dry shake, i.e. zonder ijs) om het eiwit los te kloppen. Doe dit zorgvuldig want we willen geen onopgelost eiwit terugvinden in onze cocktail. Vul vervolgens je shaker volledig met ijs en schud krachtig gedurende 20 seconden. Giet de inhoud door een fijnzeef in een (liefst gekoeld) martiniglas. Er gaat geen ijs bij in het glas. De cocktail kan gegarneerd worden met enkele theekruiden of een steranijs. De gecreëerde schuimkraag is een ideale ondergrond om je cocktail te dresseren.

Enkele extra tips en aandachtspunten die we graag meegeven zijn de volgende:

  • Probeer het citroensap à la minute te persen. Hoe verser, hoe meer aroma.
  • Tegenwoordig bestaan er tal van nieuwe honingmerken van dicht bij huis. Hippe imkers zorgen dikwijls op kleine schaal voor uiterst kwaliteitsvolle honing. Zo vonden wij onze honing bij Imkerij de Groene Weg.
  • Gebruik ijs dat vers uit de vriezer komt en nog niet nat aanvoelt.
  • Je glazen kan je in de vriezer of met crushed ijs voorkoelen om je cocktail langer koud te houden.
  • Serveer de cocktail uit vintage theekopjes om de show te stelen.
  • Wij kiezen hier bewust voor Sacred Cardamom, omdat de smaken mooi aansluiten bij thee en honing. Maar in principe is elke gin een waardige kandidaat voor in de Earl Grey Mar-tea-ni.

Cheers!

Betaalmethoden