Blood and Sand

De Blood and Sand is vernoemd naar Rudolph Valentino’s gelijkname film uit 1922. De cocktail werd kort na de film op de kaart gezet door Harry Craddock uit het iconische Londens Savoy Hotel en belichaamt het lot van matador Juan Gallardo: bloederig en beklijvend. 

De Blood and Sand is een lichtjes ondergewaardeerde klassieker. Hoewel hij al bijna 100 jaar meegaat en elke geschoolde barman het recept kent, is hij minder aanwezig dan zijn generatiegenoten zoals bijvoorbeeld de French 75. De ingrediënten maken stuk voor stuk deel uit van het standaard wapenarsenaal van de hobby barman. De opvallendste telg: Johnnie Walker. Samen met de Rusty Nail is dit de bekendste cocktail die in zijn receptuur om een blended Scotch whisky vraagt.

 

Bereiding

 

Giet alle ingrediënten in je shaker en vul deze volledig met ijs. Shake gedurende 25 seconden krachtig en giet de inhoud door een fijnzeef in je (leeg) coupette of martiniglas. Garneer met een lange sinaasappelschil en besprenkel de zeste over het oppervlak en de glasrand. Geraak je niet aan bloedsinaasappel? Gebruik dan gewone sinaasappel. Je cocktail is dan wel iets minder bloederig.

Enkele extra tips en aandachtspunten die we graag meegeven zijn de volgende:

  • Gebruik vers bloedsinaasappelsap. Probeer het à la minute te persen. Hoe verser, hoe meer aroma.
  • Gebruik ijs dat vers uit de vriezer komt en nog niet nat aanvoelt.
  • Je glazen kan je in de vriezer of met crushed ijs voorkoelen voor je cocktail langer koud te houden.
  • We kozen hier voor de gekende en goed verkrijgbare Johnnie Walker Gold Label. Maar ook andere kwaliteitsvolle blends kunnen hier gebruikt worden. Vermijd wel de goedkoopste merken, want hiermee wordt het niveau van je cocktail bepaald.
  • Ook de rode vermout van Dolin is vervangbaar. Maar de unieke smaak van Cherry Heering likeur is moeilijk te vervangen (in België).
  • Snijd de schil zo dun mogelijk en vermijd zo de bittere, witte binnenkant.

Cheers!

Betaalmethoden